expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 5 lipca 2016

Kotlety mielone z pestkami dyni

Będąc na diecie o niskim indeksie glikemicznym często mam ochotę na mielone, przygotowałam je z dodatkiem pestek dyni i bułki tartej pełnoziarnistej. Wyszły bardzo smaczne i soczyste, mój mąż stwierdził że smakują dużo lepiej niż tradycyjne.

Składniki:
0,5 kilogram mięsa z szynki
3 łyżki pestek dyni
1 jajko
2 łyżki bułki tartej razowej
1 łyżka musztardy Dijon
Sól, pieprz
Bułka tarta razowa do panierowania
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, pestki dyni oraz musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Z masy mięsnej formujemy małe owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i układamy kotlety. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy na pół godziny piekarnika, pieczemy w temperaturze 160 stopni.

Bułkę tartą można kupić w sklepie-Klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz