Składniki:
1 kilogram łopatki wieprzowej
1 cebula
2 papryki
Sól,pieprz
1 cebula
2 papryki
Sól,pieprz
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu
przyprawa do gulaszu
Słodka i ostra papryka
2-3 łyżki mąki pszennej
Olej do smażenia
2-3 łyżki mąki pszennej
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę wielkości 2x2 cm. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso, posypujemy przyprawą do gulaszu, smażymy na rumiany kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości żeby pokryła mięso, dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz listki laurowe, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Paprykę i cebule kroimy w cienkie paski, przesmażamy na patelni, dodajemy pod koniec gotowania, gotujemy jeszcze przez 15 minut. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Doprawiamy do smaku solą, pierzem, słodka i ostrą papryką.
Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według przepis na opakowaniu, odcedzamy. Na talerzu układamy porcję kaszy i wykładamy na nią gulasz, podajemy z dowolna surówką.
pyszny obiad !
OdpowiedzUsuń