Domowe grahamki dużo lepiej smakują niż te ze sklepu, są bardziej sycące. Często piekę takie bułeczki, są szybkie do przygotowania. Do bułeczek użyłam mąki od firmy Młynomag.
Składniki:
250 gram mąki pszennej Młynomag
250 gram mąki pszennej graham Młynomag
300 ml. letniej wody
20 gram drożdży
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
1 jajko
papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Z niewielkiej ilości mąki, drożdży cukru i letniej wody robimy zaczyn, pozostawiamy do momentu aż zacznie pracować. Pozostałą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól, pozostałą wodę oraz zaczyn, zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, formujemy owalne bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do wyrośnięcia.
Grahamki uwielbiam ☺
OdpowiedzUsuńSą smaczne:)
Usuń