expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 1 lutego 2016

Ryż po hiszpańsku

Często przyrządzam taki ryż jako dodatek do pieczonego lub smażonego kurczaka, możemy też usmażyć pokrojoną pierś i dodać do ryży, mamy wtedy smaczne kolorowe danie. Ryż zabarwiłam na żółty kolor kurkumą.

.Składniki:
2 torebki ryżu
1 puszka kukurydzy 
1 puszka groszku
300 gram pieczarek
1 cebula
1 papryka czerwona
1,5 łyżki kurkumy 
curry
ostra papryka
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, pieczarki i paprykę oczyszczamy , kroimy w kostkę , podsmażamy na rozgrzanym oleju. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy, dodajemy do podsmażonych warzyw. Dodajemy ostudzony ryż , podsmażamy przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodka i ostrą papryką oraz curry. Wszystko dokładnie mieszamy, podajemy na ciepło.


2 komentarze:

  1. Taki ryż nawet bez mięsa może robić za szybki i smaczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń