Bardzo lubię faworki, często smażę je w karnawale, tym razem postanowiłam zrobić faworki z dodatkiem mielonych migdałów. Wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, polecam na tłusty czwartek.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
50 gram mielonych migdałów
2 łyżki spirytusu
7-8 łyżek gęstej śmietany
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały oraz pozostałe składniki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na mniejsze części, stolnicę posypujemy mąką, każdą część ciasta wałkujemy bardzo cienko. Radełkiem wycinamy cienkie paski (4x10cm), każdy pasek nacinamy w środku, przekładamy jeden koniec przez nacięcie. Faworki układamy na stolnicy posypanej mąką, w garnku rozgrzewamy tłuszcz, przygotowane faworki smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron. Ostudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.
Muszą być bardzo pyszne , z migdałami jeszcze nie robiłam :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, z dodatkiem migdałów mają fajny smak:)Pozdrawiam:)
UsuńTakich jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis :)
Robiąc faworki zrobiłam mały eksperyment, dodałam zmielone migdały, wszły bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuń