Prawdziwa domowa grochówka gotowana na żeberkach wędzonych. Jest smaczna i pożywna, bardzo ją lubię szczególnie zimową porą.
Składniki:
300 gram wędzonych żeberek
2 marchewki
1 pietruszka
5 ziemniaków
1 szklanka łuskanego grochu
Sól.pieprz
Przyprawa maggi w płynie
Vegeta domowa
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu
Majeranek
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
Sposób przygotowania:
Umyte żeberka przekładamy do garnka, dodajemy obraną cebulę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowa, zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy do miękkości mięsa, ugotowane mięso wyjmujemy, wywar przecedzamy, dodajemy groch, gotujemy do momentu aż groch będzie miękki, uważając żeby się nie rozgotował. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę, ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości warzyw. Mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, zagęszczamy zupę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem i przyprawą maggi, dodajemy roztarty majeranek.
Bardzo lubię taką zupę :)Na żeberkach- super :)
OdpowiedzUsuńIdealna na ta porę roku:)
Usuń