Składniki:
0,5 kilograma chudych żeberek wieprzowych
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
1 cebula
5 ziemniaków
1 szklanka kaszy pęczak
Garść suszonych grzybów
Sól,pieprz
Przyprawa maggi w płynie
Jarzynka
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu
Pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Grzyby zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin. Żeberka przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego i namoczone grzyby, zalewamy 3 litrami wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, mięso i cebulę wyjmujemy. Do wywaru wsypujemy kaszę pęczak, gotujemy do miękkości. Selera, pietruszkę i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz