expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 28 lutego 2016

Mini torciki śmietankowo- truskawkowe

Mini torciki są bardzo smaczne i efektownie się prezentują, idealne na różne uroczystości rodzinne. Do masy śmietanowej dodałam likieru truskawkowego Dalkowski, dzięki któremu masa ma wspaniały smak i kolor.



Składniki:
Biszkopt:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
750 ml. Śmietany 30 %
150 ml likieru truskawkowego Dalkowski
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
1 słoik dżemu truskawkowego
1,5 opakowania podłużnych biszkoptów
Posypka cukrowa do dekoracji
Wstążka do torcików
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blachę (25x40 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Z ostudzonego biszkoptu wycinamy metalową obręczą ( 9 cm.) osiem krążków.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ubijając dodajemy cukier oraz wlewamy powoli likier truskawkowy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy na chwilę żeby napęczniała, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej, delikatnie miksujemy.
Krążki biszkoptu smarujemy dżemem truskawkowym oraz masą śmietanową. Krążki układamy jeden na drugim, po dwa na każdy torcik. Boki każdego torcika smarujemy masą śmietanową, podłużne biszkopty kroimy na pół, obkładamy nimi torciki, związujemy wstążką. Pozostałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch torcików, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy posypką cukrową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz