expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 28 lutego 2016

Chleb razowy na zakwasie z pestkami dyni

Pieczywo na naturalnym zakwasie jest smaczne i zdrowe, szczególnie pieczywo razowe z mąki z pełnego przemiału. Często piekę swój chleb mogę dodawać do niego różne dodatki.

Składniki:
350 gram mąki pszennej graham Młynomag
1/3 szklanki aktywnego zakwasu
1/3 szklanki mąki owsianej
1/3 szklanki płatków orkiszowych Skworcu
1/3 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki ziaren złotego lnu Skworcu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli morskiej
1,5 szklanki letniej wody
Dodatkowo:
1 jajko
Płatki orkiszowe do posypania chleba
Papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy płatki orkiszowe i owsiane, pestki dyni, ziarna lnu, miód, sól oraz zakwas, wlewamy wodę. Drewnianą łyżka mieszamy wszystkie składniki, miskę przykrywamy, odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce. Formę (13x28 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 8 godzin. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy płatkami orkiszowymi, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.  







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz