Składniki:
Ciasto:
250 gram mąki orkiszowej
125 gram masła
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
1/3 łyżeczki soli
Farsz:
10 jajek ugotowanych na twardo
200 gram szynki z wędzarni Hańderek
5 łyżek majonezu
1 łyżka musztardy
Sól, pieprz
Tłuszcz do foremek
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko, śmietanę i sól, zagniatamy ciasto, zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wstawiamy do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem, ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy na grubość 0,5 cm, ciastem wylepiamy foremki. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ugotowane jajka obieramy, razem z szynką kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Ostudzone babeczki wyjmujemy z foremek i napełniamy przygotowanym farszem.
Smacznego.
Uwielbiam pastę jajeczną, to jeden z ukochanych smaków dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńTak podana wygląda bardzo elegancko :)
Dziękuję, bardzo często przyrządzam pasty z różnymi dodatkami, bardzo je lubię:)
UsuńWspaniała i pyszna przekąska :)
OdpowiedzUsuń