expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 24 lutego 2016

Sałatka brokułowa z jajkiem

Sałatkę często przyrządzam na różne uroczystości rodzinne lub święta Wielkanocne, doskonale się sprawdza. Jest szybka do przyrządzenia i smaczna, polecam również na piątkowe kolacje. 

Składniki:
1 brokuł
5 jajek ugotowanych na twardo
1 mała papryka czerwona
1 mała puszka kukurydzy
Sos:
0,5 szklanki dressingu Caesar Roleski
3 łyżeczki musztardy francuskiej Roleski
Sól, pieprz
Sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, w garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy różyczki brokuła, gotujemy przez 2 minuty, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Ugotowane jajka obieramy kroimy w ćwiartki, paprykę kroimy z paski, kukurydzę odsączamy z zalewy. Przygotowujemy sos, dressing caesar łączymy z musztardą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na półmisku układamy różyczki brokuła, jajka, paprykę oraz kukurydzę, całość polewamy przygotowanym sosem.





4 komentarze: