Składniki:
Ciasto na bułki:
200 gram mąki orkiszowej jasnej
50 gram mąki orkiszowej razowej
150 ml. letniej wody
10 gram świeżych drożdży
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1 jajko
Dodatkowo:
4 parówki z szynki
Ketchup markowy z pieprzem Roleski
Musztarda chrzanowa Roleski
Cebulka prażona Rafex
Ogórki konserwowe
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane z letnią wodą, wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę, wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na cztery części, formujemy w wąskie podłużne paluchy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce.
Parówki podgrzewamy w wodzie, ogórki kroimy w plasterki, bułki lekko nacinamy wzdłuż. Parówki umieszczamy w bułkach, po bokach układamy plasterki ogórków, polewamy musztardą, ketchupem, posypujemy prażoną cebulką.
Pyszne :) uwielbiam wszystko co swoje :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze:)
Usuń