2 kilogramy karkówki
Czosnek w płatkach Skworcu
Marynata:
2 łyżeczki marynata staropolskiej Skworcu
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Karkówkę myjemy, osuszamy, do miseczki wlewamy olej, dodajemy pozostałe składniki marynaty, dokładnie mieszamy. Dokładnie nacieramy mięso, przekładamy do miski, obkładamy płatkami czosnku, miskę z mięsem zawijamy w folię, na trzy dni wstawiamy do lodówki. Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczone mięso przed krojeniem mocno schładzamy, będzie się lepiej kroiło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz