expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 25 lipca 2016

Kasza bulgur z cukinią i bobem

Bardzo smaczne i sycące danie z kaszy bulgur, cukinii oraz bobu, idealne na lekki obiad lub kolację. Często przyrządzam je na piątkowy obiad.

Składniki:
200 gram kaszy bulgur
2 małe cukinie żółta i zielona
400 gram młodego bobu
1 cebula
Pół pęczka szczypiorku
Pół pęczka natki pietruszki
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odstawiamy do ostudzenia, obieramy ze skórek. Umytą cukinię kroimy na mniejsze kawałki, cebulę drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy cukinia zmięknie dodajemy kaszę, ugotowany bób , chwilę razem smażymy. Szczypiorek i natkę drobno siekamy, dodajemy do pozostałych składników, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem.

3 komentarze: