Składniki:
Ciasto:
3 szklanki maki tortowej Stoisław
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka wody gazowanej
5 jajek
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa
Polewa:
100 gram masła
3 łyżki kakao
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
Wiórki czekoladowe
Forma 25x40 cm.
Tłuszcz do formy
3 szklanki maki tortowej Stoisław
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka wody gazowanej
5 jajek
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa
Polewa:
100 gram masła
3 łyżki kakao
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
Wiórki czekoladowe
Forma 25x40 cm.
Tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając wlewamy olej oraz gazowaną wodę, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej dodajemy mąkę pszenną. Formę smarujemy tłuszczem, po dwóch stronach formy wylewamy po dwie łyżki ciasta jasnego i kakaowego i tak na przemian do wykończenia ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto kroimy na pół. Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w 300 ml. gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki. Stężałe kroimy w większą kostkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski, ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej , dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy. Dodajmy pokrojone galaretki, delikatnie mieszamy i wykładamy na dolna część ciasta, przykrywamy wierzchnią częścią, lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przygotowujemy polewą: do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier puder oraz kakao, zagotowujemy, gotujemy przez 2-3 minuty na małym ogniu, dodajemy masło oraz olej, podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż masło się rozpuści. Ostudzoną polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozprowadzamy na cieście, wierzch posypujemy wiórkami czekolady.
zebra w nowej odsłonie,podoba mi się <3
OdpowiedzUsuń