Składniki:
0,5 litra śmietany 30%
50 ml. likieru czekoladowego
50 ml. likieru waniliowego
1 pokruszony wafelek Kit Kat
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru pudru
3 opakowania herbatników biszkoptowych Cukry Nyskie
250 gram borówek
250 gram czerwonych porzeczek
Tortownica 18 cm.
50 ml. likieru czekoladowego
50 ml. likieru waniliowego
1 pokruszony wafelek Kit Kat
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru pudru
3 opakowania herbatników biszkoptowych Cukry Nyskie
250 gram borówek
250 gram czerwonych porzeczek
Tortownica 18 cm.
Sposób przygotowania:
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, przestudzoną dodajemy do masy śmietanowej o miksujemy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy pokruszonego wafelka i likier czekoladowy, do drugiej dodajemy likier waniliowy, miksujemy. Herbatniki biszkoptowe skracamy do wysokości tortownicy, obkładamy boki tortownicy, dno również wykładamy herbatnikami. Wykładamy masę z likierem czekoladowym, układamy kolejną warstwę herbatników. Wykładamy masę z likierem waniliowym, wyrównujemy wierzch. Umyte i osuszone owoce układamy na wierzchu torcika, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
cudowności!
OdpowiedzUsuńBajeczny :)
OdpowiedzUsuńMniiaaam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
PS: Obserwuję, liczę na rewanż.