Składniki:
2 główki młodej kapusty
3 młode marchewki
2 młode cebule
Pęczek kopru
0,5 litra bulionu
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
Sól
3 młode marchewki
2 młode cebule
Pęczek kopru
0,5 litra bulionu
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
Sól
Sposób przygotowania:
Młodą kapustę myjemy, osuszamy, drobno kroimy, marchewki obieramy, kroimy w pół plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na łyżce masła. Do większego garnka przekładamy kapustę, marchewkę oraz podsmażoną cebulę, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela oraz pieprzu. Całość zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty, musimy uważać żeby kapusta się nie rozgotowała. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i lekko przesmażamy, dodajemy do kapusty, mieszamy. Koper siekamy, dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku solą, wszystko dokładnie mieszamy.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńI tak smakuje :)
Usuń