Składniki:
0,5 litra jogurtu naturalnego
700 gram nektarynek
0,5 kilogram czereśni
1 galaretka wiśniowa
6 łyżeczek żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Forma silikonowa do babki
700 gram nektarynek
0,5 kilogram czereśni
1 galaretka wiśniowa
6 łyżeczek żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Forma silikonowa do babki
Sposób przygotowania:
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 400 ml. gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Umyte czereśnie kroimy na pół i usuwamy pestki, wykładamy na dno formy. Zalewamy zimną galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy. Nektarynki obieramy ze skóry, dwie odkładamy a pozostałe kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, wlewamy jogurt dodajemy cukier puder i miksujemy blenderem na jednolitą masą. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, wlewamy do masy jogurtowej i miksujemy. Masę wylewamy na stężałą galaretkę z czereśniami. Odłożone nektarynki koimy na małe kawałki, wrzucamy na wierzch masy jogurtowe. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnego dnia do formy przykładamy talerz i odwracamy formę do góry dnem, delikatnie zdejmujemy formę uważając żeby nie uszkodzić stężałej masy.
Galaretkę można kupić w sklepie Słoneczko-klik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz