expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 13 lipca 2016

Jogurtowiec z owocami

Jogurtowiec jest smaczny i orzeźwiający, wręcz idealny na letnie upalne dni. Czasami gdy jest gorąco takie ciasta są bardzo fajne, przygotowany w ten sposób jogurtowiec bardzo ładnie się prezentuje.

Składniki:
0,5 litra jogurtu naturalnego
700 gram nektarynek
0,5 kilogram czereśni
1 galaretka wiśniowa 
6 łyżeczek żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Forma silikonowa do babki
Sposób przygotowania:
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 400 ml. gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Umyte czereśnie kroimy na pół i usuwamy pestki, wykładamy na dno formy. Zalewamy zimną galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy. Nektarynki obieramy ze skóry, dwie odkładamy a pozostałe kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, wlewamy jogurt dodajemy cukier puder i miksujemy blenderem na jednolitą masą. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, wlewamy do masy jogurtowej i miksujemy. Masę wylewamy na stężałą galaretkę z czereśniami. Odłożone nektarynki koimy na małe kawałki, wrzucamy na wierzch masy jogurtowe. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnego dnia do formy przykładamy talerz i odwracamy formę do góry dnem, delikatnie zdejmujemy formę uważając żeby nie uszkodzić stężałej masy.
                                                          Galaretkę można kupić w sklepie Słoneczko-klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz