expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 6 lipca 2016

Drożdżowe muffinki z kabanosami

Muffinki upiekłam z mąki orkiszowej, wyszły bardzo smaczne i sycące. Można je zabrać do pracy lub na piknik. Do pieczenia użyłam papilotek od firmy PapilArt.

Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
3/4 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju
20 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukry
100 gram kabanosów drobiowych
150 gram sera żółtego
pół papryki czerwonej
pół pęczak szczypioru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki prażonej cebulki
3 łyżki kukurydzy konserwowej
Sposób przygotowania:
Kabanosy kroimy w grubsze plasterki, paprykę i ser żółty kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól, cukier i drożdże rozpuszczone w wodzie. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, przekładamy do papilotek do muffinek, pozostawiamy do wyrośnięcia. Układamy na blasze i wstawaimy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone muffinki podajemy z ketchupem.

1 komentarz: