expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 31 lipca 2016

Zapiekanka makaronowa z warzywami

Pyszna i sycąca zapiekanka z makaronem z grochu oraz z warzywami, mimo że nie ma w niej mięsa można się nią porządnie najeść. Przygotowałam ją z dodatkiem makaronu z grochu od rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy. Idealne danie dla osób będących na diecie z niskim indeksem glikemicznym. 

Składniki:
250 gram makaronu z grochu świderki Fabijańscy 
2 małe cukinie
1 papryka czerwona
1 mała cebula
300 gram fasoli szparagowej
150 gram sera żółtego 
Olej kokosowy do smażenia
Sól, pieprz
Słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, Fasolkę myjemy, usuwamy końce, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą , lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cukinię myjemy, nie obierając kroimy w pół plasterki, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w kostkę, wszystko lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Warzywa łączymy z makaronem i fasolką, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, ser żółty ścieramy na tarce, posypujemy wierzch zapiekanki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz