Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki orkiszowej typ. 2000
0,5 szklanki mleka kokosowego
1 szklanka gazowanej wody
3 łyżki oleju kokosowego
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ksylitolu
Dodatkowo:
1 kilogram truskawek
2,5 szklanki mąki orkiszowej typ. 2000
0,5 szklanki mleka kokosowego
1 szklanka gazowanej wody
3 łyżki oleju kokosowego
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ksylitolu
Dodatkowo:
1 kilogram truskawek
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy ksylitom i ubijamy, ucierając dodajemy olej kokosowy, wlewamy mleko kokosowe i wodę gazowaną, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy i odstawiamy na pół godziny żeby ciasto napęczniało. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, wylewamy chochlą porcję ciasta, łyżką równomiernie rozsmarowujemy, pieczemy przez 4-5 minut, upieczone układamy na metalowej kratce. Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy, przekładamy do kubka miksującego i miksujemy na gładką masę. Gofry przed podaniem polewamy musem truskawkowym.
Olej kokosowy można kupić w tym sklepie-klik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz