Składniki:
100 gram- 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej Stoisław
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek pora
1 cukinia żółta
3 łyżki płatków jęczmiennych Stoisław
2 łyżki mąki pszennej
Pęczek szczypiorku
1 jajko
Sól, pieprz
1 łyżka masła
Olej do smażenia
Bułka tarta do panierowania
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek pora
1 cukinia żółta
3 łyżki płatków jęczmiennych Stoisław
2 łyżki mąki pszennej
Pęczek szczypiorku
1 jajko
Sól, pieprz
1 łyżka masła
Olej do smażenia
Bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania:
Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na kilka minut żeby puściła sok, odciskamy z nadmiaru wody. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy marchewkę, pietruszkę i pora, smażymy przez kilka minut. Do miski przekładamy kaszę jęczmienną, dodajemy cukinię, podsmażone warzywa, posiekany szczypiorek, płatki jęczmienne, mąkę, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, odprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz