Składniki:
Biszkopt:
0,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
3 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
330 ml. śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 opakowanie śmietan-fixu
Dodatkowo:
600 gram truskawek
Papierowa forma do pieczenia 17cm. PapilArt
0,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
3 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
330 ml. śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 opakowanie śmietan-fixu
Dodatkowo:
600 gram truskawek
Papierowa forma do pieczenia 17cm. PapilArt
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, ucierając wsypujemy cukier oraz po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na pół. Schłodzoną śmietanę wlewamy do naczynia, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietan-fix, miksujemy. Truskawki myjemy, osuszamy, część kroimy na połowę a pozostałe kroimy w plasterki. Na dolną część biszkoptu wykładamy 3/4 masy śmietanowej, układamy połówki truskawek, przykrywamy wierzchnim biszkoptem, lekko dociskamy. Pozostałą masę śmietanową rozsmarowujemy na wierzchu, układamy plasterki truskawek tworząc rozetę, wstawiamy do lodówki.
przepiękny tort...:) ale musiałam się napracować z układaniem truskawek, ale efekt jest tego wart :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest bardzo szybki do przyrządzenia:)
OdpowiedzUsuń