expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 28 czerwca 2016

Burrito z mięsem mielonym i warzywami

Bardzo smaczne i pożywne danie kuchni meksykańskiej, przyrządziłam je z mięsa wieprzowego z dodatkiem pieczarek, papryki oraz sosu słodkie chili od firmy Fanex.

Składniki:
8-10 placków tortilli Fanex
0,5 kilograma mięsa mielonego
200 gram pieczarek
1 cebula
1 czerwona papryka
Mała puszka czerwonej fasoli
Mała puszka kukurydzy
2 ząbki czosnku
4 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki sosu słodkie chili Fanex
1 łyżka suszonego oregano
Słodka i ostra papryka
Sól
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, rozgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku, lekko podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu aż woda odparuje. Pieczarki kroimy w plastry, paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy osobno na oleju. Do mięsa dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, podsmażone pieczarki i paprykę, koncentrat pomidorowy, sos słodkie chili. Wszystko razem dusimy przez kilka minut, doprawiamy do smaku, dodajemy roztarte w dłoni oregano. Na placki tortilli nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Opiekamy na grillu elektrycznym lub suchej patelni grillowej.

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kuchnię meksykańską, pyszne, pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie jedno z moich ulubionych dań:)

    OdpowiedzUsuń