expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 9 czerwca 2016

Kapuśniak z młodej kapusty

Taką zupę często przyrządzam wiosenną porą kiedy pojawia się młoda kapusta i warzywa. Kapuśniak jest smaczny i delikatny, moja rodzina go uwielbia.

Składniki:
0,5 kilogram wędzonych żeberek
1 małą główka młodej kapusty
3 młode marchewki
1 pietruszka
5 młodych ziemniaków
pęczek kopru
3 listki laurowe
5 ziaren pieprzu
3 ziela angielskie
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
ostra papryka
Sposób przygotowania:
Do garnka przekładamy żeberka, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i obraną cebulę. Wszystko zalewamy wodą,doprawiamy do smaku domową jarzynką i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Umytą kapustę drobno kroimy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w drobną kostkę. wywaru wyjmujemy żeberka i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości warzyw, musimy uważać żeby się nie rozgotowały. Na patelni roztapiamy smalec wsypujemy mąkę i lekko przesmażamy, dodajemy do zupy. Umyty koperek drobno siekamy,dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ostudzone żeberka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę, lekko podsmażamy, dodajemy do zupy.

2 komentarze: