Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej ekologicznej Szymanowskiej
1,5 szklanki letniej wody
40 gram świeżych drożdży
4 łyżki oleju rzepakowego Polskiego
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka ziół prowansalskich
Farsz:
250 gram sera żółtego
250 gram szynki
1 papryka czerwona
0,5 puszki fasoli białej
0,5 puszki groszku zielonego
0,5 puszki kukurydzy konserwowej
Dodatkowo:
Ketchup pikantny
1 jajko
4 szklanki mąki pszennej ekologicznej Szymanowskiej
1,5 szklanki letniej wody
40 gram świeżych drożdży
4 łyżki oleju rzepakowego Polskiego
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka ziół prowansalskich
Farsz:
250 gram sera żółtego
250 gram szynki
1 papryka czerwona
0,5 puszki fasoli białej
0,5 puszki groszku zielonego
0,5 puszki kukurydzy konserwowej
Dodatkowo:
Ketchup pikantny
1 jajko
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i zioła prowansalskie, wlewamy olej oraz drożdże rozpuszczone w wodzie. Wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ser żółty, szynkę oraz oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Fasolę, kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy, wszystkie składniki farszu łączmy ze sobą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy, dzielimy na dwanaście części.Każdą część ciasta wałkujemy, smarujemy ketchupem, układamy porcję farszu i zlepiamy tworząc okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Zrobię takie mężowi jak wyruszy na ryby :)
OdpowiedzUsuńMój mąż często zabiera takie bułeczki do pracy, doskonale smakują na zimno:)
OdpowiedzUsuńO tak, wzięłabym taką bułeczkę do pracy...
OdpowiedzUsuńDo pracy takie bułeczki są w sam raz:)
OdpowiedzUsuń