expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 23 lutego 2016

Sernik mocno czekoladowy bez pieczenia

Sernik czekoladowy przygotowałam z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz likieru o smaku czekoladowym Dalkowski. Sernik wyszedł bardzo smaczny, ma fajny smak z lekkimi procentami.

Składniki:
Masa serowa:
1 kilogram białego sera
100 gram gorzkiej czekolady
250 ml. likieru czekoladowego Dalkowski
2 łyżki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
Masa śmietanowa:
350 ml. śmietany kremówki
50 ml. likieru czekoladowego Dalkowski
50 gram gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
0,5 opakowania biszkoptów okrągłych
50 gram płatków białej czekolady
25 gram startej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Ser biały mielimy trzykrotnie, przekładamy do miski, dodajemy likier i cukier puder, masę dokładnie miksujemy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy serowej, miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, dodajemy do masy serowej, ucieramy. Dno tortownicy (26cm.) wykładamy biszkoptami, wykładamy masę serową, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki do stężenia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i likier kawowy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy do momentu aż napęcznieje, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy i miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na masę serową, posypujemy płatkami białej czekolady oraz startą gorzką czekoladą. Sernik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


5 komentarzy:

  1. Sernik zrobiłam na święta i był przepyszny. Jedyne co to musiałam go trochę zmodyfikować bo w żadnym sklepie nie znalazłam likieru czekoladowego wiec w rezultacie użyłam śmietankowego, no i do masy serowej dodałam więcej cukru. Świetny przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń