expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 21 listopada 2016

Blok czekoladowy

W czasach mojego dzieciństwa bardzo często razem z mamą przyrządzałam taki blok czekoladowy, zawsze z herbatnikami lub biszkoptami. Tym razem dodałam do niego płatki kukurydziane pełnoziarniste Lubella oraz bakalie. Nie wiem jak Wy ale ja mam do niego ogromną słabość.


Składniki:
250 gram masła
0,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao 
400 gram mleka w proszku
120 gram płatków Corn Flakes pełnoziarnistych Lubella
50 gram suszonej żurawiny
50 gram rodzynek
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier oraz kakao, zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Dodajemy płatki kukurydziane, rodzynki oraz suszoną żurawinę, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy, wstawiamy do lodówki. Blok kroimy schłodzony.


6 komentarzy:

  1. Mam słabość do tego ciasta ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba wszyscy z mojego pokolenia mają dobre skojarzenia z blokiem czekoladowym. Ostatnio zaobserwowałam, że ten deser znowu święci triumfy. Sama zaczęłam go przyrządzać bo znalazłam przepis na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ Moje dzieci bardzo go polubiły i myślę, że również dla nich ma szansę zostać smakiem dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń