expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 27 listopada 2016

Flaczki z opieniek

Na mojej działce miałam w tym roku sporą ilość opieniek więc postanowiłam przygotować flaczki grzybowe. Wyszły bardzo delikatne w smaku i aromatyczne, mojej rodzinie bardzo smakowały, moim zdaniem nawet lepiej smakują w wersji grzybowej niż mięsnej.


Składniki:
1 kilogram opieniek
3 litry rosołu 
3 marchewki
1 pietruszka 
Kawałek selera
Kawałek pora
1 cebula
Sól
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka przyprawy do flaków
Majeranek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte opieńki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimna wodą i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry ostudzone opieńki kroimy w cienkie paski, podsmażamy na łyżce roztopionego masła, dodajemy do gotującego się rosołu, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Marchewki, pietruszkę oraz selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do rosołu, gotujemy do miękkości. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy obydwie papryki, lekko przesmażamy, dodajemy do flaków. Dodajemy przyprawę do flaków, doprawiamy do smaku solą, majerankiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz