expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 28 listopada 2016

Ziołowe paluchy z serem żółtym

Paluchy są bardzo mięciutkie, zioła prowansalskie nadają im wspaniałego smaku i aromatu. Stanowią doskonałą przekąskę, możemy je rónież zabrać do pracy.


Składniki:
4 szklanki mąki pszennej na pizzę włoską Młyny Stoisław
1,5 szklanki letniej wody
4 łyżki oleju
40 gram świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
1 płaska łyżka soli
2 łyżki ziół prowansalskich
Dodatkowo:
200 gram sera żółtego
Papier do pieczenia
Mąka do podsypania
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszamy, rozpuszczamy je w niewielkiej ilości wody z cukrem, odstawiamy na kilka minut żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła prowansalskie, wodę oraz olej. Wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przekładamy na stolnicę wysypaną mąką, ponownie zagniatamy, dzielimy na małe kawałki i formujemy z ciasta wałeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy wyrośnięte paluchy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz