expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 13 listopada 2016

Kotlety z brokułów i fety

Bardzo lubię kotlety z warzyw szczególnie te z brokułami i fetą. Są sycące i smaczne, najlepiej smakują podane z surówką. Idealne na piątkowy obiad lub kolację, nie wiem dlaczego ale bardziej wolę kotlety z warzyw niż z mięsa.  


Składniki:
1 duży brokuł
2 ziemniaki
100 gram sera typu feta
1 jajko
4 łyżki płatków owsianych Lestello
Sól, pieprz
Bułka tarta
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Broukła dzielimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, pozostawiamy do ostudzenia. Ziemniaki obieramy kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Do miski przekładamy brokuły, ziemniaki i ser fetę, wszystko rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko oraz płatki owsiane. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy małe okrągłe kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.


1 komentarz: