Składniki:
4 małe pałki z kurczaka
1,5 szklanki płatków kukurydzianych Lubella
Słodka i ostra papryka
Sól
Olej do smażenia
Ciasto naleśnikowe:
0,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
1 jajko
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 szklanki płatków kukurydzianych Lubella
Słodka i ostra papryka
Sól
Olej do smażenia
Ciasto naleśnikowe:
0,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
1 jajko
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solę oraz słodką i ostrą paprykę, wstawiamy na godzinę do lodówki. Z podanych składników przygotowujemy ciasto, do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Płatki kukurydziane kruszymy, w rondlu rozgrzewamy olej w takiej ilości żeby pałki były w całości zanurzone. Pałki obtaczamy w przygotowanym cieście naleśnikowym, obtaczamy w pokruszonych płatkach i smażymy na małym ogniu na rumiany kolor z obydwu stron. Usmażone pałki podajemy z frytkami i pikantnym ketchupem.
Robiłem coś takiego zanim zacząłem gotować z aplikacją kcalmar. To jest naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuńJak długo smażyć?
OdpowiedzUsuń