Składniki:
Biszkopt:
3/4 szklanki mąki tortowej Młyny Stoisław
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
6 jajek
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5 kilogram jabłek
2 galaretki truskawkowe
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Krem:
750 ml. mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
400 gram masła
Dodatkowo:
150 gram wiórek kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Papier do pieczenia
Forma 25x40 cm.
3/4 szklanki mąki tortowej Młyny Stoisław
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
6 jajek
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5 kilogram jabłek
2 galaretki truskawkowe
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Krem:
750 ml. mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
400 gram masła
Dodatkowo:
150 gram wiórek kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Papier do pieczenia
Forma 25x40 cm.
Sposób przygotowania:
1) Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
2) Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, w garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy jabłka i cukier, dusimy na małym ogniu przez 15 minut. garnek zdejmujemy z ognia wsypujemy suche galaretki i dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt kroimy na pół, wykładamy tężejącą masę jabłkową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
3) Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleka z mąką i gotujemy budyń, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło przekładamy do miski, ucieramy do białości, ucierając dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. 3/4 kremu wykładamy na masie jabłkowej, przykrywamy biszkoptem, pozostały krem rozsmarowujemy na wierchu.
4) Na patelni roztapiamy masło z cukrem, wsypujemy wiórki kokosowe i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania złocistego koloru. Ostudzonymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta.
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie- uwielbiam masę z prażonych jabłek z galaretką:)
OdpowiedzUsuń