expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 7 grudnia 2016

Zupa z zielonej soczewicy

Zupę ugotowałam tak jak gotuję grochówkę, wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Jesienną porą częściej mamy ochotę na takie sycące zupy, szczególnie kiedy za oknem szaro i zimno.


Składniki:
300 gram żeberek wędzonych
200 gram zielonej soczewicy
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
5 ziemniaków
1 cebula
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
Domowa jarzynka
Majeranek
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Do garnka przekładamy żeberka , dodajemy obraną cebulę, listki laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, wlewamy 3-4 litry wody, doprawiamy do smaku domową jarzynką i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Z wywaru wyjmujemy mięso oraz cebulę, wsypujemy namoczoną soczewicę i gotujemy do miękkości. Warzywa obieramy kroimy w drobną kostkę , ziemniaki kroimy w trochę większą kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty w dłoni majeranek, doprawiamy do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz