Sałatka jest lekka, smaczna i szybka do przyrządzenia, przygotowałam ją na kolacje bardzo mi zasmakowała. Uwielbiam takie połączenie smaków. Możemy ją również przygotować na różne uroczystości rodzinne lub święta, ładnie się prezentuje na stole.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
100 gram makaronu Treccia Green Spoon
50 gram rukoli
1 owoc mango
50 gram suszonej żurawiny
Przyprawa do kurczaka
Olej do smażenia
Sos miodowy:
100 ml. oleju rzepakowego Green Spoon
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
Sól do smaku
100 gram makaronu Treccia Green Spoon
50 gram rukoli
1 owoc mango
50 gram suszonej żurawiny
Przyprawa do kurczaka
Olej do smażenia
Sos miodowy:
100 ml. oleju rzepakowego Green Spoon
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, oprószamy przyprawą do kurczaka, wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, odsączamy na ręczniku papierowym, pozostawiamy do ostudzenia. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, rukolę płuczemy, osuszamy. Na dużym talerzu lub półmisku układamy ukolę, makaron, podsmażonego kurczaka, mango, posypujemy suszoną żurawiną (żurawinę możemy wcześniej sparzyć gorącą wodą). Składniki sosu łączmy ze sobą, przed podaniem sałatkę polewamy przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz