Składniki:
4 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław
40 gram świeżych drożdży
1,5 szklanki letniego mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
2 łyżki oleju
Farsz:
1 kilogram cebuli
2 łyżki suchego maku
Sól, pierz
Olej do smażenia
Dodatkowo:
1 jajko
Mąka do podsypania
Papier do pieczenia
40 gram świeżych drożdży
1,5 szklanki letniego mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
2 łyżki oleju
Farsz:
1 kilogram cebuli
2 łyżki suchego maku
Sól, pierz
Olej do smażenia
Dodatkowo:
1 jajko
Mąka do podsypania
Papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w krążki, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż będzie szklista. Dodajemy suchy mak. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem i chwilę jeszcze smażymy, odcedzamy na sicie z nadmiaru oleju. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy so miski, dodajemy sól, jajko, olej oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto z miski i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki i wałkujemy na małe krążki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi każdego krążka smarujemy rozkłóconym jajkiem, na środek nakładamy porcję farszu i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz