Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka utartej marchwi
0,5 szklanki oleju
2 jajka
2 łyżki przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
50 gram posiekanych orzechów
Dodatkowo:
Foremka do pieczenia choinka i gwiazda PapilArt
Polewa karmelowa
Posypka cukrowa
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka utartej marchwi
0,5 szklanki oleju
2 jajka
2 łyżki przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
50 gram posiekanych orzechów
Dodatkowo:
Foremka do pieczenia choinka i gwiazda PapilArt
Polewa karmelowa
Posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając wsypujemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu wlewamy olej i dodajemy przyprawę do piernika, miksujemy. Dodajemy utartą marchew oraz posiekane orzechy, mieszamy. Masę przekładamy do foremek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone pierniki wyjmujemy z foremek, smarujemy rozpuszczoną polewą i posypujemy posypką cukrową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz