Składniki:
Ciasto:
500 gram mąki pszennej
250 gram masła
200 gram cukru
3 jajka
2 łyżki miodu
1,5 łyżeczki sody
Masa śmietanowa:
750 ml. śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
1 puszka masy orzechowej Helio
Orzechy włoskie do dekoracji
Papier do pieczenia
Forma 25x40 cm.
500 gram mąki pszennej
250 gram masła
200 gram cukru
3 jajka
2 łyżki miodu
1,5 łyżeczki sody
Masa śmietanowa:
750 ml. śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
1 puszka masy orzechowej Helio
Orzechy włoskie do dekoracji
Papier do pieczenia
Forma 25x40 cm.
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, jajka, cukier, miód oraz sodę. Zagniatamy gładkie ciasto, dwie jednakowe formy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na dwie części, wylepiamy nim dno form. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, każdy placek pieczemy osobno
Śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy z cukier puder i cukier waniliowy, żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy. Masę wykładamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Wierzch smarujemy masą kajmakowo-orzechową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz