Składniki:
2 kilogramy schabu
2 kilogramy szynki
2 kilogramy szynki
2 kilogramy boczku
Zalewa:
10 litrów wody
200 gram soli peklosmaczku Sekwens
30 ziaren pieprzu
20 ziaren ziela angielskiego Sekwens
15 goździków
15 listków laurowych Sekwens
2 łyżki ziaren kolendry
1 czubata łyżka owoców jałowca Sekwens
1 główka czosnku
10 litrów wody
200 gram soli peklosmaczku Sekwens
30 ziaren pieprzu
20 ziaren ziela angielskiego Sekwens
15 goździków
15 listków laurowych Sekwens
2 łyżki ziaren kolendry
1 czubata łyżka owoców jałowca Sekwens
1 główka czosnku
siatka lub sznurek do mięsa
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka przekładamy wszystkie przyprawy prócz soli i czosnku, zalewamy wodą, zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej zalewy wsypujemy sól, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, przekładamy mięso. Garnek z mięsem przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Mięso pozostawiamy w zalewie przez dwa tygodnie, codziennie obracamy na drugą stronę. Zamarynowane mięso przekładamy do siatki, związujemy sznurkiem lub ścisło związujemy samym sznurkiem.
Przygotowane mięso umieszczamy w rozgrzanej wędzarni i wędzimy przez 5-6 godzin w temperaturze 50-60 stopni. Uwędzone wędliny wkładamy do wody o temperaturze 70-80 stopni i parzymy przez 1,5-2 godziny w zależności od wagi mięsa. Przeważnie 2 kilogramy mięsa parzymy przez 2 godziny. Sparzone wędliny zanurzamy w zimnej wodzie, po dwóch minutach wyjmujemy i wieszamy w przewiewnym miejscu i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki i przed krojeniem mocno schładzamy, najlepiej odczekać 24 godziny.
Witam ! Wyroby de luxe :) Pozdrawiam ! p.s. zazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńTeż próbuje wędzić ale szynka ciągle jest bardzo sucha co trzeba by zrobić żeby była bardziej soczysta
OdpowiedzUsuńJuż niedługo będzie okazja do robienia w kuchni takich rarytasów. Trochę mało mam czasu i pewnie część produktów wędliniarskich zamówię od producenta Karol-Zakłady Mięsne. Oferują niesamowicie smaczne i aromatyczne wyroby. Zupełnie jak swojskie domowe.
OdpowiedzUsuń