expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 7 grudnia 2016

Krokiety z kaszą gryczaną i serem

Krokiety z kaszą i serem często przyrządzam na obiad, bardzo je lubię. Są smaczne i sycące, zawsze przygotowuje je w większej ilości i zamrażam, potem tylko obsmażam i mam na szybki obiad.

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław
2,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju
2 jajka
Farsz:
200 gram kaszy gryczanej Młyny Stoisław
300 gram sera białego
2 cebule
Olej do smażenia
Dodatkowo:
2 jaka 
Bułka tarta do panierowanie
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do kaszy dodajemy rozkruszony ser biały i cebulę podsmażoną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli, wlewamy mleko i olej, wszystko miksujemy. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, składając boki zwijamy krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz