Pierogi z kaszą jaglaną, serem i bakaliami przygotowałam po raz pierwszy, wyszły bardzo smaczne. Możemy je przygotować na kolację lub na podwieczorek.
Składniki:
Ciasto:
0,5 kilogram mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko
Szczypta soli o,Sole
3 łyżki oleju
Farsz:
100 gram kaszy jaglanej Cenos
0,5 kilograma sera białego
50 gram rodzynek królowej Helio
50 gram suszonej żurawiny Helio
Cukier trzcinowy do smaku
Mąka do podsypania
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną płuczemy w wodzie, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą , lekko solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia, ser rozgniatamy widelcem. Do ostudzonej kaszy dodajemy ser biały oraz bakalie, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem. Z masy formujemy małe kuleczki.Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na mniejsze części. Stolnicę posypujemy mąką, układamy kawałek ciasta i dość cienko wałkujemy, metalową obręczą wycinamy krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy kulkę farszu, zlepiamy brzegi ciasta robiąc falbankę, układamy na tacy wysypanej mąką. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oleju i soli, pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 3-4 minuty od momentu zagotowania. Odcedzamy na durszlaku i układamy na talerzu.
pyszny pomysł na farsz. mogłabym jeść go solo, bez pierogów ;)
OdpowiedzUsuń