expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 23 grudnia 2016

Śledzie z marynowanymi opieńkami

Moja rodzina uwielbia śledzie w połączeniu z grzybami marynowanymi, dlatego często przyrządzam tą sałatkę. Jest bardzo smaczna i szybka do przyrządzenia, obowiązkowo gości na wigilijnym stole. 


Składniki:
0,5 kilograma filetów śledziowych
1 mały słoik opieniek marynowanych
2 czerwone cebule
5 ogórków konserwowych
1/4 szklanki oleju lnianego
1/3 szklanki zalewy z grzybów
1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu
Pół pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 3 godziny, odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, ogórki kroimy w pół plasterki, grzyby odcedzamy z zalewy, natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wlewamy olej oraz zalewę z grzybów, dodajemy ziarna pieprzu i mieszamy. Śledzie przekładamy w słoiki i wstawiamy do lodówki żeby składniki się połączyły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz