expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 23 czerwca 2015

Kruche babeczki z kremem i truskawkami

  • Wyśmienite kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami . Są bardzo smaczne i efektowne , swoim wyglądem skuszą każdego .


  • Składniki:
  • Ciasto kruche:

    330 gram mąki

    100 gram cukru pudru

    3 żółtka

    150 gram masła

    Krem budyniowy:

    0,5 litra mleka

    2 żółtka

    4 łyżki cukru

    1 opakowanie cukru waniliowego

    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    3 łyżki mąki pszennej

    250 gram masła roślinnego

    Dodatkowo:

    1 kilogram truskawek

    tłuszcz do foremek
  • Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki .






Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem , każdą foremkę wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.






Z mleka odlewamy pół szklanki,wsypujemy obydwie mąki ,dodajemy żółtka i miksujemy mikserem.Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym ,dodajemy rozmieszane mleko z budyniem i gotujemy budyń. Masło ucieramy do białości,ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Kremem wypełniamy upieczone babeczki.




Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy i osuszamy . Dekorujemy babeczki wkładając w środek każdej babeczki po całej truskawce a po bokach układamy truskawki przekrojone na połowę . Babeczki są najlepsze na drugi dzień .






2 komentarze: