expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 18 sierpnia 2015

Uszka z wiśniami

  • Latem bardzo lubię zupy owocowe z makaronem, miałam nadmiar wiśni i postanowiłam zrobić uszka z wiśniami, robi je się dość szybko i są bardzo smaczne. Podaję je z kompotem owocowym.

  • Składniki:
  • Ciasto na uszka:
  • 1 kilogram mąki

    2 szklanki wody

    1 jajko+ żółtko

    1/4 szklanki oleju

    szczypta soli

    Dodatkowo:

    1,5-2 kilogramy wiśni
  • Sposób przygotowania:
  • Umyte wiśnie drylujemy, umieszczamy na sicie i pozostawiamy .
  • Z podanych składników z składników zagniatamy ciasto. Cienko wałkujemy na okrągłe placki, podsypujemy mąką . Układamy jeden placek na formie do robinia uszek, w zagłębienia układamy wiśnie.
  • Przykrywamy drugim plackiem, podsypujemy mąka, wałkujemy dość mocno.
  • Formę odwracamy wyjmujemy uszka na tacę wysypaną mąką.
  • Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotujemy przez 2-3 minuty od momentu zagotowania.
  • Uszka podajemy z kompotem owocowym.

  • Letnie owoce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz