expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 21 sierpnia 2015

Cukinia marynowana w occie

  • Bardzo smaczna cukinia marynowana, idealna na kanapki. Robię ją od kilku lat, wszystkim bardzo smakuje, więc polecam!!!

  • Składniki:
  • 3-3,5 kilograma cukinii

    Zalewa:

    4 szklanki wody

    1 szklanka octu

    3 łyżeczki soli

    1 szklanka cukru

    Dodatkowo na każdy słoik(0,75 l):

    1 baldachim kopru

    3 ziela angielskie

    5 ziaren pieprzu

    2 liście laurowe

    0,5 łyżeczki gorczycy
  • Sposób przygotowania:
  • Cukinie myjemy nie obierając, kroimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Za pomocą tarki lub szatkownicy kroimy w cienkie plastry.Do każdego słoika wkładamy przyprawy i koper. Układamy pokrojoną cukinię, dość ciasno. Składniki zalewy mieszamy, zalewamy cukinię poukładaną w słoikach.Pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz