- Moja pierwsza rolada, myślałam że będzie gorzej ale wyszła bardzo smaczna, przynajmniej smakowała mojej rodzince.
-
- Składniki:
- Biszkopt:
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jagodowy:
0,5 litra śmietany 30%
1 szklanka jagód
4 łyżki cukru
sok z połowy limonki
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
listki mięty
jagody - Sposób przygotowania:
- Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Wylewamy na blachę (43x29 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gorący biszkopt wykładamy na bawełnianą ściereczkę, górą do dołu. Zwijamy razem ze ściereczką, pozostawiamy do ostudzenia.
- Jagody przekładamy do rondelka,dodajemy cukier i wlewamy niewielką ilość wody, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Studzimy i miksujemy blenderem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy żeby napęczniała,rozpuszczamy w mikrofalówce, studzimy. Śmietanę ubijamy ba sztywno, dodajemy zmiksowane jagody, wyciśnięty sok z limonki i zimną żelatynę.
- Roladę delikatnie rozwijamy ze ściereczki, wykładamy 3/4 kremu jagodowego. Zwijamy roladę, pozostałym kremem smarujemy wierzch rolady i dekorujemy listkami mięty i jagodami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- Roladę najlepiej udekorować przed podaniem,jagody mogą puścić sok.
przeurocza wyszła, trudno uwierzyć, że to Twój debiut!
OdpowiedzUsuńJaki cudowny kolor! :) I to piękne zdobienie.. Jem oczami ! :)
OdpowiedzUsuńWspaniale prezentuje się na zdjęciu, aż szkoda by było jeść :)
OdpowiedzUsuńZwinięta idealnie :) No i ten kolor... Marzenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, nawet nie myślałam że wyjdzie ładna i w dodatku taka smaczna:)
OdpowiedzUsuń