- Ogórki są bardzo smaczne i chrupiące, dodatek warzyw sprawia że ogórki mają fajny smak i aromat.
-
- Składniki:
- 4-5 kilogramów ogórków gruntowych
4 marchewki
1 seler z nacią
2 pietruszki z nacią
cebula
koper- baldachim
ziele angielskie
listek laurowy
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
4 łyżeczki soli - Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie myjemy, marchewkę , pietruszkę i selera obieramy, kroimy w słupki. Nać selera i pietruszki płuczemy. Do każdego słoika wkładamy po 2 baldachimy kopru, kawałek cebuli, natkę selera i pietruszki, wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy,3 ziarnka ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Układamy ogórki, pomiędzy ogórki wkładamy słupki warzyw. Składniki zalewy zagotowujemy, zalewamy nią ogórki poukładane w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz