expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 26 sierpnia 2015

Zupa z fasolki szparagowej

  • Taka zupa jarzynowa z dodatkiem fasolki szparagowej jest smaczna i lekka. Bardzo lubię tą zupę szczególnie latem kiedy mamy młode warzywa.

  • Składniki:
  • 0,5 kilograma fasolki szparagowej

    3 litry bulionu 

    2 marchewki

    1 pietruszka

    kawałek selera

    kawałek pora

    5 ziemniaków

    pół pęczka posiekanej natki pietruszki

    2 łyżki mąki pszennej

    sól, pieprz
  • Sposób przygotowania:
  • Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i kroimy na małe kawałki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Do gotującego się bulionu wrzucamy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki.Zupę zagęszczamy mąką rozrobiona w niewielkiej ilości wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy posiekana natkę pietruszki.


2 komentarze: