- Taka zupa jarzynowa z dodatkiem fasolki szparagowej jest smaczna i lekka. Bardzo lubię tą zupę szczególnie latem kiedy mamy młode warzywa.
-
Składniki:
- 0,5 kilograma fasolki szparagowej
3 litry bulionu
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
5 ziemniaków
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz - Sposób przygotowania:
- Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i kroimy na małe kawałki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Do gotującego się bulionu wrzucamy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki.Zupę zagęszczamy mąką rozrobiona w niewielkiej ilości wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy posiekana natkę pietruszki.
-
Bogusia,pyszna zupka:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję Iza:)
UsuńPozdrawiam:)