- Polecam ogórki w marynacie z chilli i czosnku. Mają pyszny słodko-pikantny smak . Doskonale nadają się do mięs.Polecam!!!
-
Składniki:
- 4 kilogramy ogórków
2-3 główki czosnku
7 łyżek soli
Zalewa I
0,5 szklanki oleju
1 łyżka przyprawy chilli
Zalewa II
3 szklanki octu
1 szklanka wody
1 kilogram cukru - Sposób przygotowania:
- Ogórki myjemy nie obierając, kroimy w ćwiartki, czosnek obieramy, drobno kroimy, dodajemy do ogórków. Dodajemy sól, mieszamy i pozostawiamy na noc pod przykryciem.
- Olej zagotowujemy z przyprawą chilli. Zlewamy wodę z ogórków, zalewamy gorącą zalewą, mieszamy. Koreczki nakładamy do umytych słoików, dość ciasno.
- Zalewę nr.II zagotowujemy, zalewamy ogórki. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz