- Bardzo smaczne ziemniaki do obiadu , są bardzo smaczne i w dodatku ładnie się prezentują. Takie ziemniaki możemy również upiec na grillu.
-
Składniki:
- 1 kilogram średniej wielkości ziemniaków
3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka suszonego rozmarynu
0,5 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju - Sposób przygotowania:
- Młode ziemniaki szorujemy, przekładamy do garnka i gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Każdy ziemniak nacinamy nożem co 0,5 cm. tworząc wachlarzyk, uważając żeby nie przeciąć ich do końca. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wkładamy pomiędzy plasterki ziemniaków. Olej mieszamy z solą, słodką i ostrą papryką, delikatnie nacieramy ziemniaki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy suszonym rozmarynem. Pieczemy bez przykrycia przez 40-45 minut.
- Zamiast młodych ziemniaków możemy użyć zwykłych, tylko musimy je obrać.
-
Uwielbiam szwedzkie ziemniaki Hasselback. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo chętnie dodam:)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję i zapraszam do dalszego psiankowania :)
Usuń