expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 18 sierpnia 2015

Młode ziemniaki pieczone z czosnkiem

  • Bardzo smaczne ziemniaki do obiadu , są bardzo smaczne i w dodatku ładnie się prezentują. Takie ziemniaki możemy również upiec na grillu.

  • Składniki:
  • 1 kilogram średniej wielkości ziemniaków

    3 ząbki czosnku

    0,5 łyżeczki słodkiej papryki

    0,5 łyżeczki ostrej papryki

    1 łyżka suszonego rozmarynu

    0,5 łyżeczki soli

    1/3 szklanki oleju
  • Sposób przygotowania:
  • Młode ziemniaki szorujemy, przekładamy do garnka i gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Każdy ziemniak nacinamy nożem co 0,5 cm. tworząc wachlarzyk, uważając żeby nie przeciąć ich do końca. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wkładamy pomiędzy plasterki ziemniaków. Olej mieszamy z solą, słodką i ostrą papryką, delikatnie nacieramy ziemniaki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy suszonym rozmarynem. Pieczemy bez przykrycia przez 40-45 minut.
  • Zamiast młodych ziemniaków możemy użyć zwykłych, tylko musimy je obrać.


  • Warzywa psiankowate 2015

3 komentarze:

  1. Uwielbiam szwedzkie ziemniaki Hasselback. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, bardzo chętnie dodam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję i zapraszam do dalszego psiankowania :)

      Usuń